• Lorem ipsum

Vergroot je productiviteit met een travel journal

10 Oct 2019
door Sjoerd

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En biedt ook zeker veel gemak. Email, je agenda, google met alle antwoorden op elke vraag, het is allemaal binnen het bereik van een paar swipes. Tientallen productiviteit apps zijn beschikbaar om je leven nog makkelijker te maken. En toch… missen digitale tools iets ten opzichte van ouderwets papier. Even snel een aantekening maken, of een schets, dat gaat toch makkelijker op papier. En het opschrijven van je aantekeningen alleen is een betere garantie voor begrijpen en onthouden dan het intikken. Dus misschien moeten we papier nog niet helemaal afschrijven. Maar ja…een agenda, en een notitieboek, en een schetsboek…dat is ook weer teveel van het goede. Behalve als het allemaal in een zou kunnen. En dat is precies het gemak van een travel journal.

Wat is een travel journal?

De oorspronkelijke gedachte van een travel journal of notebook is om alles bij de hand te hebben voor onderweg. Flexibel, en aan te passen aan jouw wensen. Zo is een travel journal niet alleen navulbaar, het kan ook meerdere boekjes bevatten. Sommige navulbare notitieboeken bevatten een heel blok. Organizers met ringband bevatten losse bladzijdes. Een travel journal bevat 1 of meer dunnere boekjes, die meestal met een elastiek op hun plaats worden gehouden.

  

De voordelen zijn legio: je kunt nu makkelijk een bepaald boekjes vervangen door een ander, maar de rest laten zitten. Je kunt ook eenvoudig verschillende soorten boekjes combineren: gelinieerd papier, blanco, dotted, ruit. Of een agenda. Zo combineer je gemakkelijk meerdere functies met elkaar: een agenda boekje voor je afspraken, een blanco boekjes voor je schetsen, een dot grid of gelinieerd boekje voor aantekeningen, enz.

Bullet Journal

Sommige travel journals hebben zelfs boekjes met gelinieerde pagina’s. Superhandig als je zelf je bullet journal wilt ontwerpen als onderdeel van je travel journal. Een bullet journal is een soort combinatie van agenda, planner, to do lijst, en dagboek, die je zelf indeelt. Je bent dus niet gebonden aan het vaste formaat dat een organizer van bijvoorbeeld Filofax je biedt, maar je ontwerpt en maakt je eigen indeling op blanco of dot grid papier.

Een bullet journal is misschien niet voor iedereen. Persoonlijk kan ik het geduld en de tijd niet opbrengen om de hele indeling zelf te maken. Het kost nogal wat tijd om elke pagina helemaal van scratch te maken. Maar voor anderen werkt het juist daarom perfect. Het is soort productiviteit en mindfulness tool in een. Voor deze mensen is juist het helemaal naar de eigen persoonlijke smaak maken van elke pagina een deel van het plezier.

Gelukkig hoef je ook niet alles zelf te doen en zijn er tal van handige accessoires in de vorm van stickers, stempels, washi tape en meer beschikbaar, waarmee je niet alleen allerlei versierselen kunt aanbrengen maar ook bijvoorbeeld symbolen die bij todo’s kunt plaatsen om het type aan te duiden.

Zo hebben wij in ons assortiment speciale washi tape met data, tijden en to do checkboxes waarbij je razendsnel een effectieve indeling maakt zonder alles te hoeven tekenen.

Je hoeft natuurlijk helemaal geen bullet journal van je travel notebook te maken om aan productiviteit te winnen. Het gemak en snelheid van het verwisselen van boekjes, en de flexibiliteit om verschillende soorten boekjes met elkaar te combineren alleen al maakt het travel journal een volwaardig alternatief voor de traditionele ringband organizer dat tot nu toe het zakelijke segment overheerste. En je kunt het gemak nog verder vergoten met allerlei accessoires.

Handige accessoires

Voor travel journals zijn vaak ook allerlei handige accessoires beschikbaar die je leven nog makkelijker maken. Ook zijn er tal van accessoires waarmee je je notebook kunt personaliseren en aan jouw persoonlijke stijl kunt aanpassen. Leer is toch al een product dat zich qua uiterlijk (verweerdheid, verkleuring, krasjes) aanpast aan jouw gebruik, dus waarom je notebook niet nog verder aan jouw stijl aanpassen?

Denk bijvoorbeeld aan plastic insteekhoesjes waarmee je ook los papier, kaartjes, foto’s, museum tickets, en meer kunt bewaren in je travel journal. Of een handige opbergbox voor je refill boekjes als ze vol zijn maar je ze toch wilt bewaren. Allerlei soorten bookmarks en leeslinten zijn een waardevolle toevoeging aan je travel journal. Of wat te denken van een penloop zodat je ook je favoriete pen bij de hand hebt.

Je kunt je journal ook personaliseren door een andere kleur elastiek te kiezen. Of andere kleur leeslint. Ook zijn er bedeltjes verkrijgbaar waarmee je het boek verder aanpast aan jouw smaak. 

Maar de ultieme vorm van personalisatie is toch wel om het travel journal te laten voorzien van jouw initialen of naam. Of voor bedrijven een logo.

Oorspronkelijk zijn travel notebooks dus bedoeld voor reizigers, als een handig alles-in-een middel voor onderweg. Maar die flexibiliteit maakt het juist bij uitstek geschikt voor alle toepassingen waarbij je productiviteit en organiseren belangrijk vind. Een travel journal is daarom ook zeker geschikt voor zakelijke toepassingen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »